Skip to content
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásai a gondtalan és balesetmentes közlekedés érdekében:

Megérkezett a tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjaikat. Annak érdekében, hogy a kerékpározás gondtalan legyen, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

Ellenőrizze a kötelező felszerelések meglétét és működőképességét! Fontos, hogy a kormány kellően feszes legyen. A fékeket próbálja ki, a világítást ellenőrizze le! Fordítson figyelmet a gumik állapotára!

Ne feledkezzen meg az ajánlott védőfelszerelésekről sem, amelyek saját biztonságát szolgálják! Ilyenek a kerékpáros fejvédő, a kesztyű, a könyök- és térdvédő, a szemüveg, az évszaknak megfelelő, jól látható, színes ruházat, a láthatóságot növelő fényvisszaverő egyéb eszközök, valamint a láthatósági mellény, ami lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező!

Csomagot szállítani csak úgy szabad, hogy az a vezetőt a közlekedésében ne akadályozza! Tehát a bevásárlótáskákat úgy helyezzék el, hogy az ne akadhasson a kerék küllői közé!

Tíz évnél nem idősebb kisgyermeket kerékpár pótülésén csak 16. életévét betöltött személy szállíthat. Mindig fokozott óvatossággal, nehogy a gyermek keze, lába, vagy ruházata a kerékpár küllői közé szoruljon.

Fontos a megfelelő oldaltávolság tartása, főként parkoló gépkocsi mellett történő elhaladás során, hiszen ha a jármű vezetője figyelmetlen és körültekintés nélkül indul el, könnyen megtörténhet az ütközés.

Nem csak a kerékpárosoktól, hanem a gépkocsivezetőktől is nagyobb figyelmet és körültekintést kérünk! Ha kerékpáros előzésébe kezdenek, azt kisebb sebességgel, körültekintően és főként megfelelő oldaltávolság tartásával tegyék meg!

Forrás: www.police.hu

Back To Top