Skip to content

A Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 94/2015 (IX.17.) számú KT határozatával pályázatot nyújtott be a a települési önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás alapján, melynek keretében 2.827.020.- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A kapott támogatás összegéből 159 erdei m3 keménylombos (tölgy, kőris) vásárolható. Az idén nyert támogatás mértéke a tavalyi 206 m3-hez viszonyítva 23 százalékos csökkenést mutat.

A Képviselő-testület 15/2015. (X.23.) számon önkormányzati rendeletet fogadott el a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről. A rendelet szövege itt olvasható.

A Rendelet alapján az Önkormányzat a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez természetbeni ellátás formájában tűzifát biztosít háztartásonként legfeljebb 2 m3 mennyiségben.

A szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

a) családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

c) lakása fával (vagy részben fával) fűthető és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott vagyona nincs.

A kérelem elbírálásánál – a jogosultsági feltételek megléte esetén – az alábbi körülményeket kiemelten kell kezelni:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint

aa) aktív korúak ellátására;

ab) időskorúak járadékára;

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult személy;

b) a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő;

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család;

d) egyéb rendkívüli életkörülmény között élő személy.

Az igényléseket a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon 2016. január 15-ig lehet benyújtani az önkormányzat hivatalában, Szolga Károlyné ügyintézőhöz. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

A kérelmekről átruházott hatáskörben a Pénzügyi Bizottság dönt. A kérelmek elbírálása több körben történik.

Az egy lakcímen élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.

A pályázat benyújtásához szükséges nyomtatvány itt letölthető vagy kérhető személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Back To Top