Skip to content

Tisztelt Lakosság!

Az ivóvizet biztosító rendszer 50 évvel ezelőtt épült ki a településen és hosszú évtizedekig semmilyen – amortizációt csökkentő – jelentős ráfordítás nem történt sem a vízműtelepen, sem a hálózaton. Ez azt eredményezte, hogy az Európai Uniós szabvány szerint, mint egészséges ivóvíz és annak paraméterei éppen csak megfeleltek az utóbbi években az előírásoknak.

Településünk önkormányzata szakítva az eddigi gyakorlattal – több éves előkészítő munkát követően – egy nagyon jelentős pályázatot nyújtott be és nyert el annak érdekében, hogy megkezdődhessen az egyébként milliárdos nagyságrendű komplex fejlesztés első üteme. A község 184 millió forintot nyert a vízműtelep és vízbázis-technológia (épületek, gáztalanító, szűrő, vagyonvédelem, egyéb infrastruktúra) teljes megújítására, 30 db hálózati csomópont (aknák, tolózárak, tűzcsapok) kialakítására, a Bacsó és a Csokonai utak hálózatának teljes felújítására, továbbá a hálózat mechanikus tisztítására és a víztorony felújítására.

A felújítás sok kellemetlenséggel jár, melyet a kivitelező és az önkormányzat igyekszik minimálisra csökkenteni. Az egész folyamatot és műveletsort úgy kell elképzelni, mintha „egy autón úgy kellene nagyobb javítási munkákat elvégezni, hogy annak közben működnie kell”. Tehát az említett beavatkozásokat úgy kell elvégezni, hogy az ivóvizet biztosítani szükséges részleges hiányokat beiktatva. A tervezett munkálatok befejezéséig (várhatóan október 15.) időszakos vízhiányok várhatóak, melyek időpontja és időtartama előre nehezen meghatározható. Ennek fő oka az, hogy amikor egy csomópont bontásra kerül, az eternit csövek végpontjai a legnagyobb gondosság ellenére is eltörhetnek. Az eddigi tolózárak az elmúlt 20 évben alig vagy egyáltalán nem működtek a 30 csomóponton, így amikor a településen csőtörés történt, negyed vagy akár a fél települést is érinthette a vízhiány.

A beruházásnak köszönhetően a jövőben csőtörés esetén kizárhatóvá válhat az érintett utca, így a többi utcában a vízellátás biztosított maradhat, mely óriási előrelépés a korábbi évtizedek üzemeltetési gyakorlatához képest.

Fontos megjegyezni, hogy az érintett EU-s pályázat az összberuházás értékének mindössze 20 százalékáig engedi a hálózatfejlesztést. Ennek értelmében nagyobb összeg fordítódik a vízbázis technológia fejlesztésére, mellyel az előírásoknak megfelelő tisztább és egészségesebb ivóvíz válik biztosítottá a lakosság részére. Az önkormányzat az elkövetkezendő években lépésről-lépésre tervezi a hálózat felújításának folytatását pályázati forrásokból, illetve – ezek hiánya esetén – önerőből is.

Kérjük a lakosság türelmét, megértését és empátiáját annak érdekében, hogy minél hamarabb és nagyobb örömmel tudjuk a beruházás eredményeit hasznosítani!

Back To Top