Skip to content

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

V É D E K E Z É S I  F E L H Í V Á S

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Károsító Diagnosztikai Osztálya sárgatál-csapdákat működtet repce kártevők megjelenésének előrejelzésére. A kihelyezett csapdák március 12-e óta fogják a repce-szárormányos és a nagy repceormányos egyedeit, valamint már repcefénybogarakat is. Tekintettel az elkövetkező napokra előjelzett jelentős felmelegedésre (+ 16-17 °C), várható a kártevők tömeges betelepedése a repcetáblákra. Az eredményes védekezés időpontjának meghatározása érdekében javasoljuk minden gazdálkodónak a repcevetések folyamatos vizsgálatát. A fertőzés megállapítására a sárgaszín csapdák mellett legalkalmasabb eszköz a fűháló, ennek hiányában a növények átvizsgálása. Fűhálózás esetén, amennyiben 10 hálócsapásban 10-20 db, vagy növényvizsgálat esetén négyzetméterenként 1-2 db ormányos található, a kártevők elleni védekezés indokolt.

 

Felhívjuk továbbá a gazdálkodók figyelmét, hogy az őszi búzában az enyhe tél miatt nagy mennyiségben teleltek át a sárgarozsda fertőzést okozó szaporító képletei, már megtalálhatóak a sporuláló telepek is az állományokban. A kórokozónak kedvező időjárás esetén (hűvös, csapadékos időjárás) számítani kell az elmúlt évihez hasonló járványszerű fellépésre. Készüljenek a sárgarozsda elleni védekezésre már az első permetezés alkalmával!

 

A mezei pocok állomány szintén a tavalyihoz hasonló veszéllyel fenyeget. Az áttelelt állomány egészséges, jól fejlett, hamarosan a szaporodásuk is megkezdődik. Jelenleg még jól fellelhetők a mezei pocok fertőzési gócok (nem takarja a növényzet), eredményesen lehet védekezni. Amennyiben 100 m2-en betaposott járatok közül 3-4 járat „kifúr”, úgy már indokolt a védekezés.

 

Szakmai segítségért, tanácsért forduljanak növényorvoshoz, felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakemberekhez. A kezeléseket a készítmények használati előírása szerint körültekintően, a hasznos élőszervezeteket óvva végezzék el.

 

 

Szolnok, 2015. 03. 18.

 

Holló László sk.

igazgató     

 

 

 

Back To Top