Skip to content

2014. év tavaszán Magyarország közép- és dél-alföldi megyéiben, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tömeges mezei pocok felszaporodás indult el. A mezei rágcsáló nyár elejére, derekára oly egyedszámot ért el, hogy látványos kártételt okozott a kalászos gabonákban, valamint a kapás kultúrákban is, komoly gazdasági károkat okozva a földműveseknek. A kártevő egyedszáma a jelentős irtószeres kezelés ellenére is alig csökkent az év további időszakában. Az ősz végi, tél eleji esős, viszonylag hűvös idő csökkentette ugyan a pocok állomány létszámát, azonban a populáció nagyon várt összeomlása nem következett be. Jelen időszak (2015. február), a mezei pocok fellelhető egyedszámát tekintve erősen hasonlít a 2014. év hasonló időszakához. Az áttelelt pockok egészségesek, jól fejlettek, jelenleg is aktívan táplálkoznak. A meteorológiai előrejelzések az elkövetkező 30 napra a pockok számára előnytelen jelentősebb folyamatos esőzést nem jósolnak. Lassú felmelegedés, különösen meleg nappalok várhatók, ami a mezei pocok számára igen kedvező, így nagy valószínűséggel megismétlődhet a tavalyi gradáció, ami hasonló, vagy akár súlyosabb gazdasági kárt is okozhat.

Az előzőekben leírtakra tekintettel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága mezeipocok elleni védekezésre hívja fel a megye mezőgazdasági termelőit, földtulajdonosait, földkezelőit, valamennyi víztársulatot, erdőbirtokost, egyéb földhasználót. Jelen időszakban a mezei pocok járatai jól felderíthetők mind szántóföldön, mind ruderális területeken, a csalétkes védekezések igen jó eredménnyel kecsegtetnek. A védekezés eredményességét nagyobb összefüggő területen végzett, a gazdálkodók által összehangolt kezelésekkel nagyban lehet fokozni. (A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 2.§ (1) bek. a mezei pockot érintően a termelők, földhasználók részére kötelezően előírja a védekezést.)

A mezei pocok elleni védekezésre jelenleg használható az ARVALIN-LR, továbbá a NÉBIH szükséghelyzeti felhasználási engedélyével a REDENTIN 75 RB rágcsálóirtószer. A Redentin 75 RB készítmény kizárólag felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakember irányítása és felügyelete mellet, a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága engedélyével alkalmazható.

Szakmai segítségért, tanácsért forduljanak felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakemberekhez. A kezeléseket a készítmények használati előírása szerint körültekintően, a hasznos mezei állatok egészségét óvva végezzék el.

Szolnok, 2015. február 17.

Holló László sk.

igazgató       

Back To Top