Skip to content

Állampapír befektetések a Magyar Államkincstárban

Az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, ugyanis az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára.

Az állampapírok a legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak Magyarországon. Az ok egyszerű: lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia. Nincs forgalmazói kockázat sem, hiszen a forgalmazó Magyar Államkincstár 100 százalékban állami tulajdonú szervezet.Az sem elhanyagolható szempont, hogy a belföldi magánszemély részére kifizetett hozam a belföldi jövedelmet növeli és csökken az ország devizakitettsége.

A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban igen változatos állampapír kínálatból lehet választani. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő befektetési lehetőséget attól függően, hogy mennyi időre szeretné lekötni a pénzét. Az úgynevezett kincstárjegyek (Diszkont-, Féléves-, Kamatozó Kincstárjegy) 3 és 12 hónap közötti futamidejű, rövid lejáratú állampapírok. A Magyar Államkötvények futamideje ennél jóval hosszabb, 3 évtől 15 évig is terjedhet, tehát azok részére ideális, akik hosszabb távon szeretnék jó helyen tudni a pénzüket.

Kizárólag a Kincstár forgalmazza a 3, illetve 5 éves lekötésű Prémium Magyar Államkötvényt. A hagyományos értékpapír-számlákon kívül nyithatók adókedvezményre jogosító Tartós Befektetési Számlák, továbbá az életkezdési támogatás (Babakötvény) befektetésére Start értékpapír-számlák.

A Babakötvény egy olyan egyszerű és átlátható termék, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. A gyermekeik számára előtakarékoskodni szándékozók számára a lehető legjobb választás, hiszen megkönnyíthetik vele a gyermek életkezdését. Az állam által nyújtott egyszeri életkezdési támogatás összege – ami jelenleg 42.500 Ft – a Magyar Államkincstár által vezetett Start letéti-számlán kerül automatikusan elhelyezésre a gyermek születését követően.

A szülőknek lehetőségük van arra, hogy az összeget a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain díjmentesen nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át. A Kincstár automatikusan kizárólag a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fekteti az áthelyezett összeget, illetve a korábban vásárolt állampapírok tőke és kamat összegét is, amely infláció felett 3%-os adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig. A megnyitott számlára a szülők, törvényes képviselők és hozzátartozók, valamint a települések önkormányzatai – korlátlanul – fizethetnek be forint összegeket.

Március 3-ától a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain ismét lehet vásárolni a Prémium Euró Magyar Államkötvényt. A névre szóló, féléves kamatozású állampapír névértéke egy euró.

Március 17-étől kapható a Kincstár országos állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain, valamint kiegészítő szerződés birtokában elektronikus forgalmazási csatornákon a nagy sikernek örvendő Bónusz Magyar Államkötvény. A BMÁK négy-, és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír. Az új Bónusz kötvény többek között azzal a céllal került kibocsátásra, hogy a termékek ne csupán a futamidők tekintetében nyújtsanak alternatívákat a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is, ugyanis ezen típusú állampapírok kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik.

A Kincstárnál állampapír azután jegyezhető, vásárolható, ha az Állampénztári Irodák ügyfélszolgálatán – 5000 Szolnok, Magyar u. 8. Telefon: (56) 372-806; (56) 422-555; Fax: (56) 378-349;api.jas@allamkincstar.gov.hués Értékesítési Pont, 5300 Karcag, Kossuth tér 1 (Városháza) telefon: + 36/30/815-90-69)egyszeri személyes megjelenéssel értékpapír nyilvántartási számla-szerződést köt az ügyfél. Célszerű azonnal kiegészítő szerződést kötni a WebKincstár, TeleKincstár, illetve MobilKincstár szolgáltatásokra is, melyek révén az állampapír befektetéseket kényelmesen (interneten, telefonon, illetve okostelefonon keresztül), akár otthonról is lehet intézni. Az értékpapír-nyilvántartási számlát érintő jóváírási tranzakciókról díjmentes SMS szolgáltatás igénybevételével is értesülhetnek az ügyfelek, amely szolgáltatást az ügyfél a WebKincstáron keresztül is beállíthatja. AKincstárban az értékpapír-számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a készpénzfelvételért sem számítunk fel díjat.

A tájékoztatás nem teljes körű. Bővebb információkért keresse fel a Kincstár állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatait, vagy a szervezet honlapját (www.allamkincstar.gov.hu).

Back To Top