Skip to content

Minden korosztály és jövedelmi szint esetében forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával. Legfrissebb elemzésünkben a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlítottuk össze és rangsoroltuk összes költségük szerint. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása.

Érezhető drágulást hozhat a bankolási díjakban a tranzakciós adó augusztusban életbe lépő változása, ezért minden korosztály és jövedelmi csoport számára még fontosabbá válhat a megfelelő számlacsomag megválasztása. Egy, a banki szokásainkhoz képest rosszul kiválasztott számla évi 10-20 ezer forint többletterhet is okozhat.
A megfelelő számla megtalálásához ismernünk kell saját bankolási szokásainkat, azaz, hogy milyen gyakran veszünk fel automatából készpénzt, hányszor utalunk, használunk-e csoportos beszedést, és ezekhez mérten kell nyomon követnünk a banki díjak alakulását. A bankok természetesen igyekeznek jól körülhatárolható célcsoportokat megszólítani a rájuk jellemző szokásokhoz idomuló számlacsomagok kialakításával, de ezeken belül is jelentős eltérésekkel lehet találkozni.
A diákszámlák közt jelenleg az Erste Bank Diákszámlája számít a legkedvezőbbnek. Itt a meghatározott banki aktivitás mellett 17 forintos havi költséggel lehet számolni, ami éves szinten 204 forintos terhelést jelent. A második helyen az FHB Bank Hello számla áll 104 forint havi költséggel, míg a harmadik a Budapest Bank Play számlája havi 113 forinttal. A költségek szerinti tízes toplistán az első és tizedik helyen rangsorolt számla között már éves szinten 5976 forintnyi különbség tapasztalható, noha a diákszámlák általában igen alacsony havi költséggel bírnak.  Amennyiben egy diák egy átlagos jövedelmet feltételező „hagyományos” számlacsomagot választ, éves szinten akár 7 ezer forinttal is magasabb lehet a számlaköltsége. A diákszámlák legfontosabb feltétele, hogy csak diák státuszúak igényelhetik őket.
Az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára jelenleg a legjobb ajánlatot a Citibank TOP számlája és az FHB Bank Aktív számlája nyújtja, ebben a két esetben egyaránt 230 forintos havi kiadással lehet számolni a vizsgált, jellemzőnek mondható bankolási szokások mellett. A kettős első helyet követően az Erste Bank Szupernulla számlája áll, itt a havi számlahasználattal járó teher 244 forint. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező számlavezető szokásai mellett is jelentős különbség lehet bankszámla és bankszámla közt: listánkban az első és az utolsó közti különbség éves szinten 8604 forint.
Átlagos nyugdíjas banki szokások mellett az Erste Bank Szenior számlája vezeti a listát 722 forintos havi költséggel. A második a Budapest Bank Függetlenség számlája lett – havonta 997 forinttal -, míg a harmadik a K&H Bank Minimum számlája 1159 forintos havi költséggel. Bár arányosan a nyugdíjas számlák esetében a legkisebb a különbség listánk első és tizedik helyezettje közt, itt is súlyos ezer forintokat spórolhatunk: éves szinten a különbség 7056 forint.
Átlag feletti jövedelem és az emellé jellemző bankolási szokások mellett az Erste Szupernulla díjcsomag vezeti a Bankmonitor.hu toplistáját, csupán 420 forintos havi költséggel. Második helyen a Citibank TOP számla, míg a harmadik helyen az FHB Bank Aktív számla kapott helyet, előbbi 830, utóbbi 884 forintos havi számlaköltséggel. Ebben a kategóriában a rangsor első és tizedik helyezettje között közel 10 ezer forintos a különbség: 9720 forinttal fizet kevesebbet egy év alatt, aki az első helyezettet választja.
számlacsomagok_2013.07.02_final_v2

Bankszámla kalkulátor:

Back To Top