Skip to content

Kedves jászalsószentgyörgyiek! 

 

Az élet legtöbb területén az esztendő végén rendszerint számba vesszük az év közben végzett munkánkat, jó és rossz döntéseinket, mely után elért eredményeinkből táplálkozva, valamint hibáinkból tanulva készülünk a következő időszakra.

Az önkormányzat és tevékenységem tekintetében is eltelt egy év, ezért ismételten fontosnak tartom, hogy tájékoztassam Önöket az önkormányzat 2012. évi tevékenységéről, programjának időarányos megvalósulásáról a teljesség igénye nélkül.

Történelmi változás az oktatásban – új szellemi irányítás – megújult külső

A képviselő-testület javaslatomra már 2011 év elején hivatalosan kezdeményezte azt, hogy a Római Katolikus Egyház fenntartásába kerüljön a helyi általános iskola és erre az Egri Érsekség megtisztelő, pozitív választ adott 2012. márciusában. Tettük ezt azért, mert a jövő nemzedék nevelését – a már eddig is jól működő intézményt – egy több évszázados tapasztalattal rendelkező fenntartóra kívántuk bízni, mely 1949 előtt már hasonlóan működött a lakosság megelégedésére.

Ugyancsak az oktatási intézményt érintően a Rákóczi úti telephelyen megvalósult egy energia felhasználás hatékonyságot növelő beruházás 18,5 millió Ft elnyert támogatással. Az emeletes épületrész külső nyílászáró cseréje, a homlokzat hőszigetelése és a régi rész födémszigetelése, belső homlokzata is megújult, az udvaron játékok kerültek elhelyezésre.

Nagy és időszerű változás a buszközlekedés feltételeiben


Önkormányzatunk több mint két évvel ezelőtt a jászsági települések egy részének összefogásával a közösségi közlekedés feltételeinek javítására irányuló, sikeres pályázatot nyújtott be. Ennek keretében épülhetett meg 6 db teljesen új buszöböl, buszperon, rávezető járdákkal, használati térelemekkel, 3 db buszváró épülettel, melyek közül a központi váró különösen környezetbe illő, hangulatos és praktikus kivitelben készült. Az építkezés 41 millió Ft-ba került, melyhez 10%-os önerőt kellett biztosítania az önkormányzatnak.

Az önkormányzati adósság átvállalása

A miniszterelnök az ősszel jelentette be, hogy a kormány átvállalja az önkormányzatok fejlesztési és működési adósságát.

A témával kapcsolatban december 5-én egyeztettem Pócs János országgyűlési képviselő úrral, mely alkalommal arról tájékoztatott, hogy a Víziközmű Társulattól átvett hitel, valamint az önkormányzati tulajdonú Jászalsószentgyörgyi Vízmű Kft. 150 millió Ft adóssága nem tartozik az átvállalandó kategóriába, ellenben a tisztán önkormányzati hitel igen. Mivel konkrét felmérések és maga a konszolidáció folyamatban van, így nagy valószínűséggel a 2006-ban az Egészségház és a szennyvízhálózat építésére felvett és a 2011-ben falumegújítási projektek önerejéhez biztosított hitel még fennálló 62 millió Ft, illetve 18 millió Ft még fennálló tőketartozásait, valamint 19 millió Ft folyószámla-hitel tartozást vállal át a kormányzat. Így összesen csaknem 100 millió Ft összegben vállal át adósságot az állam, amely mindenképpen jelentős segítség az önkormányzatnak. Az említett magas vízdíjakat is keletkeztető önkormányzati tulajdonú vállalkozás adósság átvállalása ugyan ebben a formában nem lehetséges, ellenben országgyűlési képviselőnkön keresztül az illetékes államtitkár felé elküldtünk egy írásos, egyedi kérelmet a probléma megoldása érdekében, azonban ez még nem jelent semmilyen újabb konkrét előrelépést az ügyben. Mindazonáltal ahogyan eddig is tettük folyamatosan azon dolgozunk, hogy ez a hivatalba lépésem előtti döntésből eredő, a lakosságra nehezedő teher csökkenjen vagy megszűnjön.

Korszakos siker – 60 éves probléma oldódhat meg a belvízelvezető projekt megvalósulásával

2011. év végén Európai Uniós pályázatot nyújtottunk be a belvízelvezető rendszer főbb problémáinak megoldására és örömmel kaptuk a hírt, hogy az említett feladatokra csaknem 300 millió Ft támogatást nyert a település 10%-os önerő biztosítása mellett, melynek felhasználása hozzávetőleg az 1950-es évektől periodikusan visszatérő, de folyamatosan fennálló problémát fog megoldani. A fejlesztés egyik része a záportározók és a holtág kotrása, valamint ezeknek a tározóknak újonnan épülő csatornákkal történő összekötése, mely után gravitációsan tud a belvíz csapadékos időjárás esetén eljutni a Vadas mellett található Zagyva-zsilip irányába, ahol magas folyóvíz állás esetén a projekt keretén beszerzendő nagy teljesítményű szivattyúval lesz továbbítható a Zagyvába. Ezzel a fejlesztéssel azon túl, hogy a talaj vízszint bármilyen csapadékos időjárás esetén optimális szinten lesz tartható (tavak alacsony vízszintje miatt) másodlagos hatással azt fogja eredményezni, hogy mintegy 20 ha kezelt vízfelület jön létre, mely a környéken lakók számára sokkal élhetőbb természeti környezet lesz (megszűnnek a kellemetlen szagok és túlzott nád burjánzás), és a tervek szerint egy esetleges gazdasági szintű haltenyésztés alapjait is lerakhatja, mely később akár a településre jellemző sajátos mezőgazdasági ágazat is lehet. Ezen túl a beruházásban legproblémásabb gyűjtő csatornák végleges és átfogó fejlesztése is megvalósulhat a Széchenyi, Árpád, Bacsó, Rákóczi utcákat érintően. A kivitelezés várhatóan a nyáron kezdődik.

Munkahelyvédelmi beavatkozás

A volt Művelődési Ház bérlője, illetve munkavállalók jelezték felénk, hogy mivel az épület hőháztartása rendkívül gyenge és a rezsi költségek nagyon magasak, így a telephely vidékre költöztetését tervezik. Ennek az épületnek már több tíz éve is óriási mértékű volt a fűtésköltsége és ezen a képviselő-testület gyors és határozott döntésével tudott változtatni úgy, hogy néhány – hét alatt reagálva a kialakult helyzetre – álmennyezetet alakított ki szigeteléssel, önerőből 800 ezer Ft összegből. Ezzel a beavatkozással mintegy 25 lakosnak tudtuk megvédeni a helyi munkahelyét.

Közfoglalkoztatásutak és zöldfelületek kezelése

A startmunka program keretében, melyre pályázatot nyertünk összesen 40 millió forint összegben (munkabér, anyagok, gépek, eszközök) 2012-ben 40 főt tudtunk alkalmazni. A program keretében levágtuk a nádat a tavakon és a zöldfelületeket karbantartottuk beleértve a Temetőt és a Vadasparkot is. Mivel a teljes csapadékvíz elvezető rendszer felújításának forrásigénye az elnyert összegnek a kétszerese, ezért a kisebb kapacitású csatornák felújítását közmunka program keretén belül végezzük, melynek szembetűnő eredménye például az, hogy az elmúlt évben megújult az István úton található csapadékvíz elvezető csatorna, mely több évtizedes hiányosság volt. Ebben az évben is nagy gondot fordítottunk az úthálózat karbantartására és fenntartására azzal, hogy az úthibákat (több száz négyzetméter kátyú) folyamatosan javítottuk újraalapozással, padkák lenyesésével és lassan elérjük azt -mely úgy gondolom, hogy párját ritkítja-, hogy a szilárd burkolatú utak egész évben nagyobb kátyútól mentesek.

Aki munkanélküli arra biztatom, hogy bátran érdeklődjön a programról, hiszen jövőre még többeknek tudunk képzettségének megfelelő munkalehetőséget felajánlani, melynek költségeire már benyújtottunk pályázatot.

Újra járási rendszer- Jászapáti központ- de helyben történő ügyintézés

A közigazgatási rendszer országos átalakítása következtében, egyes ügytípusok intézése szervezésileg a járásokhoz fog tartozni. Ettől függetlenül ezután is lehet minden ügyet majd helyben intézni, mivel a Hivatalban a járás ügysegédje rendelkezésre fog állni, vagy például az okmányirodákban is az eddig megszokott módon és helyen lehet intézkedni.

Új üzemeltető a vízműveknél

2013. január 1-től állami tulajdonú Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. veszi át a vízművet melynek előzménye, hogy kötelező átadni olyan társaságnak, mely 150 ezer fő vízellátását biztosítja és profitot nem termel. A jelzett állami cég fogja működtetni a vízműveket a kistérségben, ahol a jelenlegi karbantartó kollégák fognak dolgozni. Azonban mivel a TRV Zrt. adósságot nem vállalhat át jelenleg, így a Jászalsószentgyörgyi Vízmű Kft. is megmarad és a fennálló tartozását törleszti abból a bérleti díjból, amelyet az új üzemeltető fizet, mely a megállapodás szerint nem lehet kevesebb a hitel aktuális és esedékes fizetési kötelezettségénél.

2013-ban is folytatódnak a fejlesztések

Az elmúlt években egymást követve valósultak meg fejlesztések, és nem lesz ez másként jövőre sem, mivel az előkészítés és pályázatok benyújtása folyamatos. A jövő évben megvalósulhat a civil házban a külső nyílászárók cseréje és az épület akadálymentesítése 5 millió Ft összegű támogatással. A Tűzoltóegyesülettel a szertár hőszigetelésére és bővítésére 4,4 millió Ft támogatást fordíthatunk. Mezőgazdasági földutak fejlesztésére és karbantartására is sikerült Európai Uniós támogatást elnyernünk 5,7 millió Ft összegben, mely egyes utak „bogárhátú” kialakítására használható fel. amely beruházáshoz az önkormányzatnak 3,8 millió Ft önerőt kell biztosítani. Sikerült továbbá pályázaton 18,4 millió Ft-ot elnyerni, 20%-os önerő biztosítása mellett, mely forrásból az óvoda fűtéskorszerűsítése és hőszigetelése valósulhat meg. A Polgármesteri Hivatalban nagy teljesítményű, új, vegyes tüzelésű kazán beszerzésével töredékére csökkentjük a fűtési költséget, melynek tartozékokkal történő beszerzésére 1 millió forint támogatást nyertünk.

Egyebek

V. Családi napon augusztus 20-án átadásra került a Helytörténeti Gyűjtemény a volt Szent Imre iskolában, a fesztivállá fejlődött főzőversenyen több százan vettek részt, a rendezvényen egész nap 1500 fő fordult meg.

A „Jászalsószentgyörgy községért” díjat idén a testület egyhangú döntése után Lukácsi László tanár úr kapta.

A Faluházban a totózó bérlőjével lejárt a szerződés és a testület úgy döntött, hogy megnyitja főbejáratot, mely lépéssel az épület sokkal több és hasznosabb funkciót tud ellátni a jövőben.

A totózó jóval kisebb 10 m² területen került kialakításra és pályázat meghirdetése után, a régi bérlő nyerte el 5 évre a működtetés jogát havonta 27 ezer Ft bérleti díjért, mely a rezsi költséget is tartalmazza és évente az inflációval növekszik.

A piac üzemeltetésére vonatkozó szerződés is lejárt és pályázat meghirdetése után jövő év elejétől új vállalkozó látja el a feladatot 65 ezer Ft bérleti díj ellenében, mely a rezsiköltséget nem tartalmazza.

Röviden ennyiben szerettem volna összefoglalni az év fontosabb történéseit. Természetesen ezen túl is állunk bárki rendelkezésre további információval kapcsolatban és örömmel fogadjuk javaslataikat a Polgármesteri Hivatalban.

Engedjék meg, hogy az év végéhez közeledve megköszönjem mindenkinek, azt amivel segítette munkánkat, és elnézést kérjek attól, akit bármivel megbántottam – a többség érdekében, vagy saját hibámból ilyen is előfordulhatott – és azt kívánjam, hogy Isten áldásával, jó egészségben tudják ünnepelni a karácsonyt és tervezni az új évet!

Szeretettel hívom Önöket DECEMBER 23-ÁN (VASÁRNAP) 17:00 órakor kezdődő MINDENKI KARÁCSONYA 2012 rendezvényünkre, ahol többek között az új buszmegállók és a Faluház funkcióbővítő átadása is a programban szerepel!

Jászalsószentgyörgy, 2012. december 14.

Üdvözlettel :

Szarvák Imre

Back To Top